Bliv brillefri

Linseudskiftning med multifokale linser

Vil du gerne leve uden briller?

Du har mulighed for at slippe for dine briller efter en operation hos Øjenlægecenter Viborg. Vi er eksperter i refraktiv kirurgi, og vi kan tilbyde dig en skræddersyet løsning til dine behov med særlige linser, der kaldes multifokale linser. Linserne kan både korrigere bygningsfejl, nærsynethed, langsynethed, alderssyn og grå stær samt give dig mulighed for at se skarpt på både kort, mellem og lang afstand. Disse synskorrektioner, som dine briller eller kontaktlinser før udførte, vil efter operationen ligge inde i øjet, og derfor kan du nyde livet uden briller. Operationen er smertefri og tager cirka 15 minutter.

Linseudskiftning med multifokale linser kan korrigere

  • Bygningsfejl
  • Nærsynethed
  • Langsynethed
  • Alderssyn
  • Grå stær

Illustration 1: Øje med linseimplantat © Øjenlægecenter Viborg

Hvad er multifokale linser?

Multifokale linser er en af de linsetyper, som man kan få indopereret ved en synskorrigerende operation, og det er den eneste linsetype, der medfører brillefrihed. Operationen udføres af vores dygtige øjenlæge, der med høj præcision fjerner øjets naturlige linse og erstatter den med den kunstige, multifokale linse. Illustration 1 viser et øje efter linseudskiftning.

De multifokale linser kan designes præcist efter patientens øje og bliver særligt tilpasset dit syn og dine behov, hvorfor selv store synsfejl kan korrigeres. Linseoperationer kan behandle alle former for synsfejl, uanset om du er langsynet, nærsynet, har bygningsfejl, grå stær eller alderssyn. Inden en operation med linseudskiftning kommer du til en konsultation, hvor vi undersøger dine øjne grundigt, opmåler dit syn samt lytter til dine behov og ønsker. Dette sker for at sikre, at linserne passer til netop dine øjne og dit syn, så du får den helt rette skræddersyede løsning med multifokale linser og kan blive brillefri.

Disse speciallinser kaldes også flerstyrke linser eller trifokale linser, da de har tre brændpunkter, hvor andre linsetyper kun har et eller to. Vi bruger vores syn til at se på flere afstande, og et normalt raskt øje med en klar linse kan selv akkommodere imellem nær og fjern. Har man synsfejl, alderssyn eller lider af grå stær, kan multifokale linser skabe et skarpt synsbillede. Linsen fokuserer indfaldslyset i de tre brændpunkter, hvilket bevirker, at man kan se skarpt på både kort, mellem og lang afstand uden brug af briller. Illustration 2 viser, hvornår vi bruger synet på alle tre afstande.

Illustration 2: Synsafstande © Øjenlægecenter Viborg

Hvorfor undgå briller og kontaktlinser?

Der kan være mange årsager til et ønske om brillefrihed. Mange patienter oplever generelle gener som brillebærer i hverdagen. Brillerne er meget integrerede i dagligdagen og har ofte en fast plads på natbordet, hvor de er det første, der tages på om morgenen og det sidste, der tages af om aftenen inden sengetid. Brillerne eller læsebrillerne skal huskes hver dag, og hvis de glemmes eller går i stykker, er dagen ødelagt. Af samme årsag har mange personer briller liggende i flere forskellige rum, i bilen, i tasken eller i jakken. Briller er dyre, de går let i stykker og skal udskiftes løbende i takt med synsændringer.

Andre dagligdagsgener kan indebære duggede brilleglas ved vejrskift, eller når man kigger ind i ovnen efter aftensmaden eller åbner opvaskemaskinen lige efter, at den har kørt. De skal på, når man skal læse, tjekke telefonen, åbne sin mail, se fjernsyn, strikke eller andre sysler.

Brillebrugere kan desuden have besvær med at forene briller og en aktiv livsstil. Det sætter begrænsninger at dyrke motion med dem på, og selv en cykeltur i regnvejr kan give problemer med de våde brilleglas. Løb, svømning, gymnastik og andre aktiviteter kan være problematiske, da de kan være svære at udføre uden briller, og ellers man kan tabe dem undervejs. Tumling og leg med børn og børnebørn er desuden en årsag, som ligger til grund for beslutningen om at blive brillefri resten af livet.

Kontaktlinser kan være et godt alternativ til briller for nogle personer, men for andre giver disse anledning til yderligere besvær i forhold til gener, tørre og irriterede øjne samt udfordringerne med at skifte kontaktlinserne grundet den tætte kontakt med øjet, da det at røre øjet kan være en forhindring for nogle mennesker.

Anette:

Jeg har valgt disse linser, da jeg aldrig skal bruge briller mere. Det giver mig en følelse af frihed, og jeg har regnet ud, at det vil koste det samme at købe briller i alle de år, jeg skal bruge briller, som at lave den her operation, som jeg selv har betalt.

Læs hele Anettes oplevelse som patient hos os her.

Alderssyn og grå stær

Alderssyn (presbyopi) er aldersrelaterede forandringer af synet. Som tidligere beskrevet bruges vores syn på flere afstande, så vi både kan se på ting, der har en nær, mellem og lang afstand fra os. Et ungt og raskt øje kan selv justere sit fokus på forskellige afstande (akkommodation), men et øje med alderssyn mister denne funktion, da øjets naturlige linse bliver mindre fleksibel og mere stiv med årene. Alderssyn findes hos de fleste personer over 40 år, og symptomerne er udfordringer med at læse og se på korte afstande.

Når øjets naturlige linse er stivnet, vil den begynde at blive uklar. Uklarheden i linsen kaldes grå stær (katarakt), og denne øjensygdom udvikles med tiden og findes hos de fleste personer over 60 år. Symptomerne viser sig som forskellige grader af sløret syn, hvilket kan være problematisk i mange situationer såsom ved læsning eller bilkørsel.

Begge synsændringer kan ligge til grund for et ønske om at blive brillefri. Da både alderssyn og grå stær er forandringer af øjets naturlige linse, vil en udskiftning af øjets naturlige linse med kunstige multifokale linser behandle symptomerne og give et skarpt syn. En operation for brillefrihed er identisk med en operation for grå stær. Vælges de multifokale linser ved en operation for grå stær, vil resultatet være brillefrihed, og derfor er dette en populær løsning for personer med grå stær. Når man har fået skiftet øjets naturlige linse, kan grå stær ikke vende tilbage.

Ofte sker uklarheden af linsen så gradvist, at flere patienter ikke var blevet klar over deres nedsatte syn. At kunne se tydeligt og skarpt er meget vigtigt for sikkerheden ved bilkørsel, og når man færdes i trafikken generelt. Efter linseudskiftning med de multifokale linser melder vores patienter tilbage, at farver synes langt mere brillante end før, at omrids og konturer bliver markant tydeligere, og at synet generelt føles skarpt.

Du kan læse meget mere om alderssyn ved at trykke her og om grå stær ved at trykke her.

 

Hvordan foregår operationen for brillefrihed?

Brillefrihed opnås ved linseudskiftning af øjets naturlige linse, der erstattes af de avancerede multifokale linser. Hvis du skal opereres hos Øjenlægecenter Viborg, er det altid vores erfarne og professionelle øjenlæge, Torben Møller-Pedersen, der udfører operationen. Indgrebet er en af de hyppigst udførte i verden, da det er identisk med operationen for grå stær. Torben er førende specialist indenfor refraktiv kirurgi og linseudskiftning. Med en enorm forsigtighed fjerner han øjets naturlige linse og erstatter den med en skræddersyet speciallinse efter dine behov. Operationen foregår i lokalbedøvelse og er komplet smertefri.

Hvis du er interesseret i at få foretaget en linseoperation og blive brillefri, kan du begynde processen ved at kontakte os og bestille en tid (tlf. 86628822) til forundersøgelse. Forundersøgelsen foretages typisk af vores øjenlæge i samarbejde med vores dygtige optometrister. Her bliver du stillet en række spørgsmål for at afdække dine behov og omfanget af dine synsproblemer, hvorefter dine øjne vil blive undersøgt grundigt med skanninger og fotografier. Dette gøres for at undersøge øjets ydre og indre strukturer i detaljer. Pupiludvidende øjendråber benyttes til undersøgelsen, og da virkningen af disse kan give synssløring og lysfølsomhed i 3-4 timer, bør du ikke køre bil resten af dagen. Efterfølgende vil du blive tilbudt en samtale for at gennemgå behandlingen og linsetyperne for at sikre, at de multifokale linser er det bedste match for dig. Vi vil altid give dig en realistisk vurdering af, hvad du kan forvente af dit syn efter en operation.

På dagen for operationen møder du op i klinikken, hvor du ved ankomst vil blive dryppet med lokalbedøvende øjendråber samt pupiludvidende dråber som ved forundersøgelsen. Operationen er smertefri, og du vil flere gange blive dryppet med lokalbedøvende dråber inden operationen. Under selve operationen skal du blot ligge og kigge ind i et skarpt lys, og det tager cirka 15 minutter at skifte linsen. Somme tider kan patienter bekymre sig om, hvorvidt de er i stand til at holde øjet åbent under linseoperationen. Vi bruger en lille spærre ved øjet, der holder det åbent, så man slet ikke skal bekymre sig om sin blinkerefleks.

Umiddelbart efter operationen kan du tage hjem, og resten af dagen kan synet være sløret, så du kan ikke køre bil. Efter linseudskiftningen vil der være en kort tilvænningsperiode for hjernen og øjnene, da de nye linser bryder lyset anderledes, end hvad øjet er vant til. I perioden skal øjet lære at se med den nye linse, og dette sker helt automatisk. Det er dog vigtigt, at patienter ikke bruger hjælpemidler til at forbedre deres syn i denne adaptionsperiode. Hjælpemidler såsom læsebriller kan forlænge tilvænningen af de nye linser, da øjet dermed ikke tvinges til at se med dem. Efter operationen af begge øjne vil du blive kaldt ind til en opfølgende konsultation, hvor vi igen måler dit syn og vurderer effekten af linseudskiftningen.

Vi går utroligt højt op i at give alle vores patienter den bedste og mest sikre oplevelse. Vi har meget høje kvalitetsstandarder for vores arbejde, og derfor kan du altid regne med, at vi bruger det bedste udstyr og de bedste linser på markedet. Da din sikkerhed altid kommer i første række, foregår en operation for brillefrihed altid over to omgange. Første gang opereres det ene øje (typisk med det dårligste syn først) og omkring 14 dage efter opereres det andet øje. Dette sikrer, at du hele tiden har et velfungerende øje.

Risiko og forsigtighed

Øjenlægecenter Viborg kan bryste sig med at have meget få komplikationer. Dette opnår vi med omhu og professionalisme samt stort fokus på patientsikkerhed og efteruddannelse. Vi følger operationsresultater systematisk og tilretter løbende kliniske processer.

Sikkerhed er vores højeste prioritet hos Øjenlægecenter Viborg, og vi sørger altid for, at vores patienter kan være trygge igennem hele deres forløb. Der vil altid være risiko for komplikationer til stede ved operationer, men heldigvis er alvorlige komplikationer ved linseudskiftninger meget sjældne (mindre end 0,1%). Den hyppigste komplikation er efterstær, som er ufarlig, kræver ingen bedøvelse og behandles med laser på få minutter. På trods af den lave risiko indebærer et af vores forsigtighedsprincipper, at vi kun opererer ét øje ad gangen. Operationerne ligger typisk med cirka 14 dages mellemrum, hvilket sikrer, at du altid har et velfungerende øje.

Spørgsmål om brillefrihed

Hvad er alternativet til multifokale linser?

Multifokale linser er den eneste linsetype, der kan gøre dig brillefri, og de udgør en god løsning for langt de fleste patienter. Der findes andre typer af linser, som du kan vælge at få indopereret ved en linseudskiftning. Selve operationen forløber på samme måde uanset hvilken linsetype, du vælger at få indopereret. Dog giver ingen af de andre linser dig mulighed for at blive brillefri. Du kan læse mere om de forskellige linsetyper her.

Er det dyrt at blive brillefri?

Det er i stigende grad populært at slippe for briller. Det er samtidigt en operationstype, som den offentlige sygesikring ikke dækker, og derfor kan man kun blive brillefri som selvbetaler. Mange patienter vælger at se det som en investering i deres syn og livskvalitet, da ønsket om at undgå briller vejer tungt.

Et langt liv med briller medfører gentagende omkostninger til nye briller, skift af glas, nye stel, læsebriller, synstest, eventuelle kontaktlinser og andre småudgifter til glasrens, pudseklude og lignende. Disse omkostninger løber hurtigt op, når ens øjne og syn løbende ændrer sig igennem et helt liv som brillebruger. Vælger du speciallinsen, der gør dig brillefri, slipper du for alle omkostningerne forbundet med briller og kontaktlinser, og dette bør også tages i betragtning i beslutningen om at vælge investeringen i sit syn.

Det er muligt at få tilskud fra Sygeforsikringen ”danmark”. Se vores priser og læs mere om mulighederne for tilskud her.

I samarbejde med Resurs Bank tilbyder vi gennemsigtige finansieringsmuligheder til vores patienter, så økonomi ikke er en forhindring for et godt syn. Du har mulighed for at låne hele beløbet eller blot en del som supplement til en opsparing. Du vælger på forhånd et fast månedligt beløb, som du kan afdrage med, så finansieringsaftalen passer til din økonomi. Afhængigt af beløbet, som du skal finansiere, kan du afdrage med enten 399 kr., 499 kr., eller 999 kr. om måneden. Du kan prøve vores låneberegner og læse mere om dine muligheder ved at trykke her.

Livet uden briller

For mange mennesker er det en stor befrielse at leve uden briller og bekymringerne, der følger med. Har man været vant til at skulle huske briller eller læsebriller hver dag, er det en befrielse at være uafhængig af dem. Det giver mulighed for lettere at være aktiv og leve livet uden begrænsninger.

Briller kan være en udsmykning og blive brugt som tilbehør. Efter mange år med briller kan de føles som en del af ens identitet og mangle til et bestemt sæt tøj eller en særlig lejlighed. Somme tider har patienter ønsket at blive brillefri for at undgå de forskellige gener ved at bære briller, men samtidigt ønsker de at bære briller ved lejlighed for udsmykningens skyld. Hvis du har et par favoritbriller, som du har svært ved at skille dig af med, er det derfor muligt fortsat at bruge dem ved at få skiftet brilleglasset ud med almindeligt glas uden styrke. På denne måde kan du tilvælge brillerne for udsmykningens skyld, når du har lyst, og få det bedste fra begge verdener.

Læs flere artikler om øjensygdomme og behandlinger

Grå stær

Linsetyper

Alderssyn