Nærsynethed

Hvad er nærsynethed?

Nærsynethed, der også kaldes myopi, er en synsfejl, som forårsager forandringer i billeddannelsen på nethinden. I det normale (emmetrope) øje vil lyset fokuseres centralt i øjets nethinde (macula), men dette er ikke tilfældet i et øje med nærsynethed. Oftest skyldes nærsynethed, at øjet er relativt for langt, og dette medfører, at lyset samles foran nethinden (se illustration 1). Billedet af omgivelserne dannes som konsekvens foran nethinden, og resultatet er et sløret syn. Typisk ser en nærsynet person godt på nære afstande men har svært ved at se skarpt på lange afstande.

Illustration 1: Nærsynethed © Øjenlægecenter Viborg

Illustration 2: Synsfejl © Øjenlægecenter Viborg

Hvorfor opstår nærsynethed?

Nærsynethed opstår oftest, fordi øjet er relativt for langt. Nærsynethed er arveligt i nogen grad. Som udgangspunkt er almindelige brydningsfejl ikke arvelige, men mennesker med udtalt nærsynethed vil oftest have familiemedlemmer med udtalt nærsynethed. Synsfejl er almindelige, men ikke alle synsfejl er behandlingskrævende. Man kan have forskellige grader af nærsynethed. Nogle personer opdager det ikke, da de har det i så mild en grad, at hjernen kan kompensere herfor. De fleste personer med nærsynethed anvender dog hjælpemidler til korrektion af deres syn. Briller eller kontaktlinser kan benyttes til korrektion af nærsynethed, da de bidrager til at bryde lyset i macula. Illustration 2 viser et nærsynet øje sammenlignet med et øje med langsynethed, bygningsfejl og et øje med normalt syn. Nærsynethed er den mest udbredte synsfejl, og ca. 30% af alle personer over 20-års alderen er nærsynede. I forbindelse med grå stær kan en særlig form for nærsynethed opstå, idet grå stær kan medføre en forøgelse af øjets brydende kraft, hvilket forårsager, at lyset brydes foran macula.

Hvad er symptomerne på nærsynethed?

Det mest udbredte symptom ved nærsynethed er sløret syn. Som udgangspunkt har nærsynede personer svært ved at se skarpt på længere afstande, hvorimod objekter på nære afstande vil fremstå klare. Mange vil opleve, at de er nødt til at anstrenge sig for at se ting i horisonten eller blot læse underteksterne på fjernsynet. Hovedpine og træthed er almindelige symptomer, hvis man er nærsynet uden at vide det eller har fejlkorrigerede briller eller kontaktlinser, som ikke passer til ens behov. Anstrengelserne kan derfor føre til hovedpine.

Hvordan behandles nærsynethed?

Briller og kontaktlinser
Det er muligt at behandle nærsynethed med briller eller kontaktlinser med minusstyrke. Langsynethed, nærsynethed og bygningsfejl behandles som oftest i optikerforretninger med en brille eller kontaktlinser. Omkring 30% af alle danskere er nærsynede og bruger derfor briller eller kontaktlinser for at se skarpt på lange afstand.

Linseudskiftning
Under en operation er det muligt at fjerne indholdet i øjets naturlige linse og erstatte det med et linseimplantat. Ved denne metode kan nærsynethed og de fleste synsfejl korrigeres, herunder også alderssyn (presbyopi). Behandlingen har stigende popularitet, da den giver en blivende brydningsstyrke, som kun ændrer sig minimalt med alderen. Hvis man har fået konstateret grå stær, er en linseudskiftning særligt oplagt. Operationen for grå stær foregår ved samme fremgangsmåde, og derfor er det muligt at udføre behandlingen for nærsynethed samtidigt. Ved valg af det rette linseimplantat giver denne operation mulighed for at leve uden briller. Læs mere om brillefrihed her.

Laser
Det er muligt at foretage laserbehandling for nærsynethed. Ved den mest almindelige behandlingsmetode udskærer øjenlægen en vævsskive i hornhinden ved hjælp af en speciallaser. Dette ændrer hornhindens form. Ved at afflade hornhinden kan nærsynethed reduceres eller eventuelt helt fjernes.

Kontakt Øjenlægecenter Viborg og bestil tid, hvis du ønsker en vurdering af din synsfunktion, herunder styrkebestemmelse, fokuseringsevne, samsyn og dybdesyn.

Læs flere artikler om øjensygdomme og behandlinger

Linsetyper

Langsynethed

Bygningsfejl