Bygningsfejl

Bygningsfejl er en tilstand, hvor billeddannelsen i øjet spredes på flere punkter. Bygningsfejl skyldes uregelmæssigheder i krumningen af hornhinden eller linsen, hvorfor lyset brydes anderledes end ved et normalt syn. Dette medfører, at lyset fokuseres på flere forskellige punkter, der kan ligge både foran og bagved macula i nethindens centrum. Bygningsfejl kaldes også astigmatisme og kan medføre forvrænget eller sløret syn på alle afstande. Tilstanden er almindelig og kan både forekomme alene eller sammen med nærsynethed eller langsynethed. Personer i alle aldre kan have bygningsfejl, og omkring halvdelen af alle brillebrugere i Danmark har bygningsfejl.

Hvorfor opstår bygningsfejl?

Illustration 1 viser et øje med bygningsfejl, hvor lyset brydes uregelmæssigt. Som beskrevet opstår bygningsfejl grundet uregelmæssigheder i hornhindens eller linsens krumning. Bygningsfejl er typisk medfødte og kan være arvelige. De kan også opstå som følge af traume mod øjet eller som følge af en operation. Medfødte misdannelser eller sygdom i hornhinden kan forårsage større bygningsfejl. Hornhinden er en del af øjets brydende system. Det brydende system er ansvarlig for at bryde lyset i øjet, og ved sygdomme i hornhinden kan lyset blive brudt uhensigtsmæssigt, hvilket resulterer i bygningsfejl. Bygningsfejl er mere komplicerede end de andre synsfejl, langsynethed og nærsynethed, som bryder lyset henholdsvis bagved og foran det centrale punkt på nethinden i øjet (macula).

Illustration 2 viser, hvordan et øje med bygningsfejl bryder lyset sammenlignet et øje med nærsynethed, langsynethed og et normalt øje, hvor lyset fokuseres i macula.

Illustration 1: Bygningsfejl © Øjenlægecenter Viborg

Illustration 2: Synsfejl © Øjenlægecenter Viborg

Hvad er symptomerne på bygningsfejl?

Symptomerne ved astigmatisme er sløret syn, og dette kan forekomme på alle afstande. Man kan have forskellige grader af bygningsfejl, hvor nogle er så små, at de ikke opdages. De fleste vil imidlertid opleve uskarpt syn, hovedpine, træthed og læsetræthed, hvis de har en ukorrigeret bygningsfejl. Mange vil opleve at knibe øjnene sammen for at fokusere synet. Forvrænget syn eller dobbeltsyn er desuden mulige symptomer på bygningsfejl.

Hvordan behandles bygningsfejl?

Briller og kontaktlinser

Det er muligt at behandle bygningsfejl med briller eller kontaktlinser med cylinderkorrektion. Oftest kan bygningsfejl blive behandlet hos en optiker eller en øjenlæge, der måler øjet op for at finde øjets behov og den korrekte styrke.

Laser

Det er muligt at foretage laserbehandling for bygningsfejl. Ved den mest almindelige behandlingsmetode udskærer øjenlægen en vævsskive i hornhinden ved hjælp af en speciallaser. Dette ændrer hornhindens form regionalt, hvorved astigmatisme kan reduceres eller eventuelt helt fjernes.

Linseudskiftning

Under en smertefri operation kan bygningsfejl korrigeres ved at fjerne indholdet i øjets naturlige linse og erstatte det med en kunstig linse. Behandlingen er stigende i popularitet, da den giver en blivende brydningsstyrke, der kun ændrer sig minimalt med alderen. Denne behandlingsform er særligt oplagt, hvis man har fået konstateret øjensygdommen grå stær. Operationen for grå stær foregår på samme måde, hvorfor det er muligt at udføre behandling for bygningsfejl samtidigt. Denne operation giver mulighed for at leve uden briller ved valg af det rette linseimplantat. Læs mere om brillefrihed her.

Ønsker du mere information om bygningsfejl, en vurdering af din synsfunktion, herunder styrkebestemmelse, fokuseringsevne, samsyn og dybdesyn, så kontakt Øjenlægecenter Viborg og bestil en tid.

Læs flere artikler om øjensygdomme og behandlinger

Linsetyper

Nærsynethed

Synsfejl