Linsetyper

Hvis du skal have udskiftet dine naturlige linser i øjet med kunstige, kan du hos Øjenlægecenter Viborg vælge imellem tre forskellige linsetyper. Vi tilbyder linseudskiftninger med monofokale linser, toriske linser eller multifokale linser.

Årsagen til at få foretaget et linseskifte vil ofte være på grund af øjensygdommen grå stær, men det kan også være et ønske om at blive brillefri, der ligger bag beslutningen om at blive opereret. Herunder kan du læse mere om linseoperationer og få et overblik over de tre linsetyper, vi tilbyder hos Øjenlægecenter Viborg.

Valget af linsetype

Afhængigt af hvilken linsetype, du vælger, har du mulighed for at få korrigeret bygningsfejl, nærsynethed, langsynethed, alderssyn og grå stær samt opnå brillefrihed. Efter en linseoperation har du således mulighed for at leve uden briller, læsebriller og kontaktlinser. Når valget af det rette linseimplantat skal træffes, er der flere parametre, der skal tages højde for. Først og fremmest er dine ønsker centrale, og vi lytter altid til dine behov og ønsker for, hvordan resultatet skal være efter operationen. Oplever du gener i dagligdagen eksempelvis ved brug af briller, tages dette med i beslutningen. Derudover er dit nuværende syn en vigtig faktor ved valget af linser. Du vil altid komme til en forundersøgelse inden en linseoperation, hvor vi udfører en grundig øjenundersøgelse og både fotograferer og skanner dine øjne for at undersøge de indre og ydre strukturer af øjnene. Vi måler dine øjne op og foretager synstest for at afdække dine synsproblemer. Valget af linser vil altid blive foretaget i samarbejde med vores øjenlæge og optometrister efter grundig undersøgelse af dine øjne og dit syn for at finde de bedste linser for dig.

Figur 1: Øje efter linseudskiftning © Øjenlægecenter Viborg

Linseoperation

Linseudskiftningen sker under en smertefri operation, hvor den naturlige linse i øjet fjernes og erstattes med en kunstig. På figur 1 ses et øje efter linsen er udskiftet med et linseimplantat. Uanset hvilket linseimplantat der vælges, foregår operationen på samme måde. Udskiftningen af linsen kan ske i forbindelse med en operation for grå stær, der er en uklarhed i øjets linse. Behandlingen for øjensygdommen er en operation, hvor denne naturlige linse i øjet skånsomt fjernes og erstattes med en kunstig, og denne operation er således også identisk med en almindelig linseoperation. Derfor er det også muligt at vælge brillefrihed ved en operation for grå stær. Grå stær udvikles hos de fleste personer over 60 år, men allerede fra omkring 40-års alderen kan øjets naturlige linse begynde at blive stiv og mindre fleksibel, og dette kaldes alderssyn (presbyopi). Man vil opleve alderssyn som udfordringer med at justere øjets fokus nære afstande og dermed opleve udfordringer ved at læse, kigge på en telefon og lignende. Både grå stær og alderssyn kan være årsager til at ønske en linseudskiftning og et bedre syn.

Linseoperationer kan behandle alle former for synsfejl, og linseimplantatet kan designes præcist efter patientens øje, hvorfor selv store synsfejl kan korrigeres.

Typer af linseimplantater

Monofokale linser
De monofokale linser er standard linser. Disse monofokale intraokukære linser er en-styrke linser, hvilket vil sige, at de kun har ét brændpunkt til at bryde lyset. Enkeltstyrkelinserne kan ikke justere synet imellem afstande, og derfor kan de kun give et godt syn på enten lang eller kort afstand. Da monofokale linseimplantater ikke kan justere sig, skal man vælge den afstand, man ønsker at have skarpt syn på. De fleste personer vælger at få et godt afstandssyn og benytte læsebriller til korte afstande. Andre personer foretrækker at se skarpt på nære afstande, hvis de læser meget eller udfører andre aktiviteter på korte afstande såsom strikning og lignende. Monofokale linseimplantater kan behandle grå stær samt korrigere nær- og langsynethed.

Toriske linser
Denne linsetype har mange ligheder med monofokale linser, men de toriske linser korrigerer også bygningsfejl (astigmatisme) i øjet.

Toriske linseimplantater kan behandle grå stær samt korrigere nær- og langsynethed med bygningsfejl.

Multifokale linser
Multifokale linser er speciallinser, som kan skræddersys til at passe netop dine øjne og dine behov. De kaldes også flerstyrkelinser eller trifokale linser, da de har tre brændpunkter, og derfor kan de give et skarpt syn på alle afstande. Det vil sige, at du kan opnå et godt syn på både kort, mellem og lang afstand, og dermed kan du slippe for briller med multifokale linser. Hos Øjenlægecenter Viborg benytter vi kun de bedste multifokale linseimplantater, der kan fås med forskellige egenskaber til at passe til dig og dit syn. Ved at undersøge dine øjne grundigt og lytte til dine behov, kan vi med de rette linser give dig en stor frihed i hverdagen. De bedste resultater opnås, hvis multifokale implantater indopereres i begge øjne. Der er dog eksempler på, at indoperation af multifokale linser i det ene øje kan give gode resultater. Multifokale linser kan som den eneste linsetype behandle grå stær og alderssyn, korrigere nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl samt gøre dig fri for briller og kontaktlinser og medføre et skarpt syn på alle afstande. Læs mere om brillefrihed og multifokale linser her.

Toriske linser

 • Korrektion af bygningsfejl
 • Korrektion af nærsynethed​*
 • Korrektion af langsynethed*​
 • Behandling af grå stær​
 • Godt syn på kort afstand​*
 • Godt syn på lang afstand​*
 • Undgå læsebriller​*

Multifokale linser​

 • Korrektion af bygningsfejl​
 • Korrektion af nærsynethed​
 • Korrektion af langsynethed​
 • Behandling af alderssyn​
 • Behandling af grå stær​
 • Godt syn på kort afstand​
 • Godt syn på mellem afstand​
 • Godt syn på lang afstand​
 • Undgå læsebriller​
 • Bliv brillefri​

Monofokale linser

 • Korrektion af nærsynethed​*
 • Korrektion af langsynethed*​
 • Behandling af grå stær​
 • Godt syn på kort afstand​*
 • Godt syn på lang afstand​*
 • Undgå læsebriller​*

* Monofokale og toriske linser giver et godt syn på enten kort eller lang afstand. Vælges skarpt syn på lang afstand, skal nære afstande fortsat korrigeres med briller. Vælges skarpt syn på nære afstand, skal lange afstande fortsat korrigeres.

Er du interesseret i at blive brillefri?
Du kan læse meget mere om multifokale linser og brillefrihed her.

Hvad koster en linseudskiftning?

Priserne afhænger af hvilke typer linser, du vælger. Mens de monofokale standardlinser er dækket af den offentlige sygesikring, kan toriske linser samt multifokale linser og dermed brillefrihed kun opnås ved selvbetaling. Du kan læse mere om selvbetaling, tilskud og se vores priser ved at trykke her. Vi tilbyder desuden en gennemsigtig finansieringsaftale i samarbejde med Resurs Bank. Her kan du selv vælge lånebeløbet og et fast månedligt beløb at afdrage med, så operationen passer ind i din økonomi. Læs mere om finansieringsmulighederne og brug vores låneberegner her.

Udstyr og fremgangsmåde

Det er vigtigt for os, at vores patienter altid er trygge igennem hele processen. Vi har et forsigtighedsprincip, der blandt andet indebærer, at vi kun opererer ét øje ad gangen. Dette giver stor tryghed for vores patienter, og mange oplever at være endnu roligere ved den anden operation, hvor oplevelsen er velkendt for selv de nervøse patienter.

Det kan være utrygt at blive opereret i øjnene, og derfor sørger vi altid for at holde vores patienter velinformerede igennem deres forløb. Det er altid muligt at stille spørgsmål til vores personale, der alle gerne vil hjælpe. Vi har et utroligt dygtigt personale, der alle er specialister i deres arbejde. Hos Øjenlægecenter Viborg er vi eksperter i øjet, og vi har en stor erfaring i alle former for behandlinger og operationer. Vi bruger kun det bedste og mest sikre udstyr på markedet og holder os opdaterede på moderne teknologi og nye fremgangsmåder for at kunne tilbyde vores patienter den bedste oplevelse og det bedste resultat.

Hvordan foregår operationen?

Inden en linseudskiftning kommer du til en forundersøgelse, hvor dit syn og dine øjne bliver grundigt undersøgt. Senere vil du blive tilbudt en samtale, hvor du vil blive informeret om de forskellige linsetyper og modtage information om mulige følgevirkninger ved operationen. Ikke alle personer har samme gavn af speciallinserne, og øjenform mm. kan være med til at afgøre hvilke linser, der passer til dig. Vi vil altid informere dig om, hvad du kan forvente af dit syn til samtalen forud for operationen.

Selve operationen er smertefri og foregår i lokalbedøvelse. Det tager omkring 15 minutter at foretage en linseudskiftning på et øje, og hos Øjenlægecenter Viborg udfører vi altid operationerne over to gange, hvis du skal have opereret begge dine øjne. Vi går højt op i sikkerhed og tryghed for vores patienter, og derfor går der cirka 14 dage imellem den første og anden operation, hvilket sikrer, at du altid har et velfungerende øje og syn.

Efter operationen vil du blive kaldt ind til en samtale, hvor vi igen måler dit syn og vurderer den fulde effekt af linseoperationen.

Læs flere artikler om øjensygdomme og behandlinger

Bliv brillefri

Grå stær

Alderssyn