Om øjenlægen

”Det er altafgørende for mig, at mine patienter får den bedste behandling”.

Torben Møller-Pedersen

Øjenlæge, dr. med., ph.d.
Indehaver af Øjenlægecenter Viborg

• Speciallæge i øjensygdomme
• Ph.d. i sundhedsvidenskab
• Medicinsk doktorgrad i øjenkirurgi
• Mere end 25.000 operationer

Afspil video

Dr. Torben Møller-Pedersen

Dr. Torben Møller-Pedersen er klinikchef og centerleder ved Øjenlægecenter Viborg. Torben er specialist i øjensygdomme (oftalmologi) og øjenkirurgi, og han startede Øjenlægecenter Viborg i år 2005 med et ønske om at hjælpe sine patienter ved at forbedre deres syn og dermed deres livskvalitet.

Med mere end 15 års erfaring som praktiserende øjenlæge har Torben udført mere end 25.000 operationer og afhjulpet endnu flere patienter med deres øjensygdomme og symptomer. Han er blandt landets mest erfarne indenfor grå stær- og øjenlågskirurgi. Udover at være indehaver af klinikken er Torben klinikkens eneste øjenlæge, og det vil derfor være ham, du vil møde, når du skal opereres i Øjenlægecenter Viborg.

Uddannelse

Fra en tidlig alder har Torben vidst, at han skulle være læge, og allerede i studietiden viste Torben Møller-Pedersen interesse for videnskabelig forskning. Da han i 1993 havde færdiggjort den Lægevidenskabelige Embedseksamen (cand. med.) ved Aarhus Universitet, startede han som Forskningsstipendiat ved Øjenafdelingen, Aarhus Universitetshospital under ledelse af professor Niels Ehlers, som var landets førende hornhindespecialist.

I 1996-97 rejste Torben Møller-Pedersen til USA og blev gæsteforsker ved Department of Ophthalmology, University of Texas, Southwestern Medical Center, Dallas. Sammen med amerikanske øjenlæger og internationale forskere udførte han en række spændende studier af hornhindens sårheling og reaktion på en operation for nærsynethed med excimer laser. Denne form for refraktiv kirurgi var på dette tidspunkt helt ny, og Torben Møller-Pedersens forskning hjalp til med at forstå og undgå, at hornhinden blev uklar efter behandlingen.

I 1999 blev Torben Møller-Pedersens afhandling om hornhindens bindevævsceller tildelt Ph.d.-graden i Medicin ved Aarhus Universitet. Han var den første til at karakterisere og kvantitere den menneskelige hornhindes keratocytter hos både børn og voksne.

En af de mest anerkendte øjenlæger

I 2003 havde Torben Møller-Pedersen efter 10-års forskning, som den første i verden, udviklet en helt ny teori om hornhindecellernes transparens (klarhed) i det normale menneskes øje og ved øjensygdomme. Teorien blev publiceret i det anerkendte amerikanske tidsskrift ”Experimental Eye Research” og er stadig den mest anerkendte transparens-teori i verden. For sit arbejde blev Torben Møller-Pedersen i 2003 tildelt Doktorgraden i Medicin (dr. med.) ved Aarhus Universitet.

Torben blev uddannet speciallæge i øjensygdomme i år 2003 ved Øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital, og i 2005 opstartede han Øjenlægecenter Viborg, som i dag er en af landets førende øjenlægeklinikker.

I år 2005 blev Torben Møller-Pedersen udnævnt til lektor (associated professor) ved Molekylærbiologisk Institut, Aarhus Universitet, hvor han i en årrække fortsatte sin øjenforskning i samarbejde med professor Jan Enghild. Sammen karakteriserede de, som de første i verden, den menneskelige hornhindes proteinsammensætning ved hjælp af masse spektometri (proteomics). I denne periode var Torben Møller-Pedersen desuden vejleder for en lang række yngre forskere ved Aarhus Universitet.

Torben har en meget specialiseret viden om sit felt, og det er tydeligt at mærke. Han er en af de mest anerkendte øjenlæger og har som resultat af forskningen publiceret over 40 videnskabelige artikler i internationale tidsskrifter. Torben har desuden afholdt over 100 foredrag ved forskellige øjenkongresser i både Europa og USA. Både hans foredrag og videnskabelige artikler kan du læse meget mere om nederst på denne side.

Udover dygtiggørelse igennem uddannelse har Torben en stor erfaring efter at have arbejdet med øjenkirurgi i mange år. Han har udført mere end 25.000 øjenkirurgiske indgreb for øjensygdommen grå stær og øjenlågskirurgi, som Torben er ekspert og førende specialist indenfor.

”Jeg behandler mennesker i alle aldre, for der er ingen begrænsninger for, hvem der kan få problemer med synet. I mange år har jeg forsket i øjensygdomme, og jeg sørger for altid at være helt opdateret, for som læge bliver man jo aldrig færdig med at uddanne sig. Jeg går aldrig på kompromis med mine patienter, og resultatet er lige betydningsfuldt hver eneste gang. Det ved jeg, at mine patienter har tillid til.”

Sikre arbejdsmetoder

Udover Torbens høje faglige niveau og store erfaring har han en evne til at få sine patienter til at føle ro og tryghed i en ellers uvant situation. Arbejdsmetoderne i Øjenlægecenter Viborg er ligeledes særlige. Her er patienten i fokus, og det vigtigste for Torben er at levere det bedst mulige resultat hver gang. Sikkerhed og tryghed er nøgleordene, og det tydeliggøres både ved grundige konsultationer, operationer og opfølgninger. Torbens viden om øjet gør ham til ekspert i at analysere symptomer, foretage målinger og finde frem til den rigtige behandling for den enkelte patient.

Torben er grundig, og hans arbejdsmetoder er præget af forsigtighed. Derfor opererer han kun ét øje ad gangen, så der minimum går 14 dage imellem operationerne på hvert øje. På denne måde har patienten hele tiden et velfungerende øje med fuldt syn igennem processen, hvilket kan lette eventuelle gener ved et sløret syn efter en operation. Selvom vores arbejde altid udføres med stor professionalisme, går vi meget op i, at alle vores patienter føler sig velinformerede og har det godt under hele forløbet. Derfor er der altid mulighed for at stille spørgsmål til Torben og vores øvrige personale, så du altid er tryg hos os.

 • 1992 Diplomeksamen i Medicinsk Forskning, Det Lægevidenskabelige Fakultet, Århus Universitet. “Hormonel regulation af enzymet lipoprotein lipase i fedt- og muskelvæv”.
 • 1993 Lægevidenskabelige Embedseksamen, Århus Universitet.
 • 1996-97 Gæsteforsker, Department of Ophthalmology, University of Texas, Southwestern Medical Center, Dallas, Texas, USA.
 • 1999 Ph.D. graden i medicin. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet. “Corneal keratocyte density – aspects of methodology, physiology and pathophysiology”.
 • 2003 Doktorgraden i Medicin, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet. “On the structural origin of refractive instability and corneal haze after excimer laser keratectomy for myopia”.
 • 2003 Speciallæge i øjensygdomme og øjenkirurgi. Sundhedsstyrelsen, København

Torben Møller-Pedersen har udført:

 • Mere end 10.000 operationer for grå stær og korrektion af alderssyn med linsekirurgi.
 • Mere end 10.000 operationer for tunge og fejlrettede øjenlåg, samt poser under øjnene.
 • Mere end 5.000 laser operationer for grøn stær og sukkersygeforandringer.

Torben Møller-Pedersen er en erfaren foredragsholder, som har holdt mere end 100 foredrag ved internationale øjenkongresser og videnskabelige møde verden over. Han har været inviteret til at holde foredrag af blandt andet følgende organisationer:

 • American Academy of Ophthalmology (AAO).
 • Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO), USA.
 • Association of University Professors of Ophthalmology, USA.
 • Contact Lens Association of Ophthalmologists (CLAO), USA.
 • International Contact Lens Congress.
 • Medical Contact Lens and Ocular Surface Association (MCLOSA), London.
 • Contact Lens Meeting of the German Ophthalmological Society.
 • Nordic Contact Lens Congress.
 • European Tissue Repair Society Conference (ETRS).
 • European Corneal Conference.

Torben Møller-Pedersen er forfatter til flere videnskabelige bogkapitler og mere end 40 videnskabelige artikler i internationale peer-reviewed forskningstidsskrifter.

Torbens oversigtsartikel fra doktordisputatsen i 2003:
> On the structural origin of refractive instability and corneal haze after excimer laser keratectomy for myopia

Torbens transparensteori fra 2004:
> Keratocyte reflectivity and corneal haze

Hvad siger vores patienter om øjenlægen?

Hvis du har lyst til at læse flere udsagn om Torben, vores personale og klinikken, kan du høre fra tidligere patienter her.

Per Mikael:
“Øjenlægen var rolig og professionel og havde virkelig en viden om sit felt.”

Anette:
“Torben og hans personale har en ro og tryghed og har altid patienten i fokus. De er yderst professionelle.”

Inge:
“Jeg har så stor tiltro til Torben, for han er jo ekspert på det her område. Han fortalte mig også en masse om fremgangsmåden inden operationen, så det var meget trygt, og alt var som det skulle være.”

Rie:
“Øjenlægen var også en flink og rar mand, og han virkede kompetent og professionel. Man havde den der fornemmelse af, at han vidste, hvad han havde med at gøre. Og det er jo en rar fornemmelse, kan man sige.”

John:
“Både personalet og øjenlægen er vældigt professionelle, og det mærker man så snart, at man træder ind i klinikken.”