Tunge øjenlåg

Tunge øjenlåg (blepharochalasis) er en tilstand, hvor huden med alderen bliver slappere og danner en generende hudfold på de øvre øjenlåg. Der kan være forskellige årsager til, at tunge øjenlåg opstår. Symptomerne viser sig som overskydende eller løs hud, der får øjenlåget til at falde ned over øjenvipperne. Der kan være forskellige gener forbundet med hængende øjenlåg. Behandlingen herfor er en øjenlågsoperation, hvor den overflødige hud fjernes kirurgisk. Hos Øjenlægecenter Viborg har vi en stor erfaring med operationer i øjenomgivelserne såsom fjernelse af overskydende hud.

Hvorfor opstår tunge øjenlåg?

Der kan ligge forskellige tilstande bag tunge øjenlåg. Det kan skyldes, at øjenlågshuden har mistet sin elasticitet og derved er blevet mere slap. Dette kan forårsage, at huden falder ned over øjenvipperne, og får øjenlågene til at synes tunge. Huden mister sin spændstighed igennem livet, og dette er med til at give rynker og løs hud. Denne løse hud kan forekomme på kroppen og i ansigtet og dermed også på øjenlågene. Dette er langt den mest almindelige årsag til hængende øjenlåg, der også kaldes blepharochalasis. Allerede omkring 35-årsalderen begynder huden omkring øjnene at forandre sig, og disse ændringer fortsætter med alderen.

Øjenlågene holdes oppe af muskler, og en anden årsag til tunge øjenlåg kan være, at denne muskel ikke længere holder øjenlåget løftet. Dette kan være fordi, at musklen har sluppet fæstningen i øjenlågskanten og ikke længere fungerer optimalt.

Anatomiske forskelle såsom lavtsiddende øjenbryn kan bidrage til øjenlågenes udseende, og i nogle tilfælde kan det være selve øjenbrynet, der hænger. Dette medfører, at pladsen imellem øjet og øjenbrynet indskrænkes og dermed får øjenlåget til at syne tungere. Sådanne tilfælde kan opereres ved at foretage et øjenbrynsløft og fjerne lidt af huden over brynet. Dette vil som følge lette symptomerne på de tunge øjenlåg ved at udspænde øjenlågshuden en smule.

Der findes desuden en række medicinske og medfødte tilstande, der kan medføre hængende og tunge øjenlåg.

Kosmetiske og funktionelle øjenlågsgener

Tunge og hængende øjenlåg kan forekomme i forskellige grader. Nogle personer har blot en smule løs hud omkring øjet, hvor andre kan have større mængder overskydende hud på øjenlåget. Graden af de tunge øjenlåg hænger oftest sammen med de gener, man kan opleve som følge deraf. Her skelner man imellem kosmetiske og funktionelle øjenlågsgener.

Kosmetiske gener dækker over gener, der ikke begrænser en almindelig tilværelse, men kan være det trætte udseende, som tunge og hængende øjenlåg kan medføre.

Funktionelle øjenlågsgener dækker typisk over

  • Udtalt tyngdefornemmelse og herved træthedsfornemmelse
  • Indskrænket synsfelt opadtil og til siderne som følge af tyngden fra øjenlågene
  • Hovedpine på grund af konstant rynkning af panden for at løfte huden på de øvre øjenlåg
  • Irritation, kløe m.m. som følge af eksemlignende forandringer i hudfolderne
  • Kompenserende bagoverbøjning af hovedet for at løfte huden på øvre øjenlåg

 

Hvis generne udelukkende er kosmetiske, dækkes behandlingen ikke af den offentlige sygesikring. Hos Øjenlægecenter Viborg tilbyder vi øjenlågsoperationer af tunge øjenlåg alligevel, da du som selvbetaler har mulighed for at blive opereret hos os udenom den offentlige sygesikring.

Hvordan foregår en operation af tunge øjenlåg?

Gener i forbindelse med tunge øjenlåg kan afhjælpes ved en operation. Under operationen foretages en kirurgisk fjernelse af den overskydende hud og fedtvæv. Dette efterlader øjnene med et forynget udseende og fjerner gener forbundet med de tunge øjenlåg.

Begge øjne opereres samtidigt, såfremt der er behov for øjenlågsoperation på begge øjne. Hvis årsagen bag øjenlågets tyngde er, at øjenlågsmusklen har løsnet sig og ikke længere holder huden over øjet løftet, så kan man ved en operation sørge for, at musklen sættes på plads igen.

Når du skal opereres hos Øjenlægecenter Viborg, vil du altid blive grundigt informeret. Først kommer du til en forundersøgelse, hvor dine øjenomgivelser undersøges, og operationsforløbet og det forventede resultat gennemgås. Vi informerer dig om, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med operationen. Dette gælder eksempelvis brug af medicin i perioden inden operationen og vigtigheden af at undgå make-up, ansigtscreme og lignende produkter på operationsdagen. Inden operationen tages et foto af dit ansigt, så resultatet efter operationen kan sammenlignes.

Selve operationen foregår i lokalbedøvelse og tager ca. en time. Du vil være smertefri i lokalbedøvelse under hele forløbet. Operationssnittet placeres præcist i hudens naturlige folder over øjet, så arrene bliver så usynlige som muligt. En meget tynd nylontråd benyttes til at sy såret sammen, og denne skal fjernes efter ca. 10 dage.

Efter operationen kan du tage hjem med det samme, dog bør du ikke selv køre bil. Resten af dagen skal du forholde dig i ro. Det er vigtigt at afkøle sårene i 10-15 minutter flere gange dagligt uden at berøre huden direkte. Afkølede gelébriller, en ispose med knust is eller blot frosne ærter er velegnede til formålet. Du vil selvfølgelig blive informeret nærmere om alt dette i klinikken i forbindelse med din operation. Ca. 3 måneder efter operationen kommer du til opfølgning hos os i klinikken, så vi kan sikre, at ophelingen af dine ar går som forventet.

Hvad koster en øjenlågsoperation?

En øjenlågsoperation for begge øjne koster 8.300 kr. hos Øjenlægecenter Viborg. Denne pris er inklusive konsultation, bedøvelse, lægemidler og alle opfølgende kontroller.

Vi tilbyder finansiering i samarbejde med Resurs Bank, hvor du selv vælger lånebeløbet samt et fast månedligt beløb, du kan afdrage med. Se mulighederne her. Læs mere om priser og tilskud her.

Efter operationen for tunge øjenlåg

Når bedøvelsen aftager, er det normalt at sårene kan svie og føles stramme i de første timer. Smerter er sjældent et problem efter en øjenlågsoperation. Husk, at du kun må bruge smertestillende medicin med paracetamol, hvis du har behov, da denne type ikke virker blodfortyndende.

I de efterfølgende 14 dage kan øjnene være hævede, og misfarvninger af huden kan forekomme, som hvis man havde fået et blåt øje. I den første uge skal du helst undgå fysiske anstrengelser som tunge løft, sport, rengøring og lignende. For at skabe den pænest mulige ardannelse anbefaler vi, at man undgår brug af makeup i den første måned efter operationen.

Læs flere artikler om øjensygdomme og behandlinger

Bliv brillefri

Linsetyper

Synsfejl