Hør om Ries oplevelser hos Øjenlægecenter Viborg:

Rie, pensionist

Opereret for grå stær med multifokale linser

“Vi snakkede om det derhjemme frem og tilbage, og det var faktisk min mand, der sagde, ”jeg synes, at du skal have det bedste”, og så blev vi enige om at vælge de multifokale, og det har jeg ikke fortrudt.
– Man kan ikke sige, at der var noget ubehag under operationen og slet ikke smerte.”

Afspil video

Valg af multifokale linser

Jeg er blevet opereret for grå stær. I forbindelse med det har jeg fået indopereret det, man kalder multifokale linser. Det betyder på almindeligt dansk, at den korrektion, som mine briller før gav for mine bygningsfejl og for min nærsynethed, den ligger nu inde i de linser, jeg har i øjnene, hvilket betyder, at jeg ikke længere skal gå med briller. Og det synes jeg, er rart.

Overvejelserne omkring om jeg skulle opereres, dem havde jeg overhovedet ikke, fordi mit syn var så dårligt, at hvis jeg ville fortsætte med det liv, som jeg havde, og med at køre bil, og sy og strikke og læse, som jeg holder af, så var det nødvendigt med en operation. Så det var ligesom: vil du have dit liv tilbage, eller vil du ikke? Og jeg ville gerne have mit liv tilbage, så jeg blev opereret. Det måtte jo gøres, så det blev bestemt på stedet. Spørgsmålet var mere, hvilken operation, man skulle vælge.

Der var mange overvejelser bag min beslutning, og det endte med, at jeg valgte de multifokale linser for at undgå at gå med briller. Dengang øjenlægen stillede de forskellige valg op for mig med en almindelig operation, et mellemtrin og de multifokale linser, så var det jo en stor beslutning, som jeg gerne ville hjem og tænke over. Vi snakkede om det derhjemme frem og tilbage, og det var faktisk min mand, der sagde, ”jeg synes, at du skal have det bedste”, og så blev vi enige om at vælge de multifokale, og det har jeg ikke fortrudt.

 

En meget rolig atmosfære

Personalet her på øjenklinikken har været rigtig søde og rare og professionelle. Øjenlægen har været rolig og professionel og venlig. Og en af de ting, som jeg virkelig har tænkt over, er at når de er bagud, forsinkede og hvor mange ville blive stressede, så har der været en ro udover hele lokalet og en ro over hele personalet, så man aldrig var bange for, at de ville gøre noget forkert, fordi de var stressede. Der har altid været en meget rolig atmosfære ud over det hele, og det har givet mig en stor tiltro til deres evner. Selvfølgelig har de været dygtige alle sammen også, det ved jeg godt. Men den ro betyder altså meget, selvom det ser ud som om, at der er travlt. Det har jeg været meget imponeret af.

Om min oplevelse med operationen har jeg kun gode ting at sige. Det er professionelle folk, der behandler en venligt, og man ligger godt. Man får noget over sig, så man ikke kan komme til at pille ved sit ansigt, og jeg synes, at det var meget fint. Hvis man lige ømmede sig lidt, stod der straks en klar til at hjælpe en. Jeg synes, at det var fuldstændig efter bogen og helt smertefrit.

 

Ingen smerte eller ubehag

Det var under ingen omstændigheder ubehageligt at blive opereret. Der var mange, der havde sagt til mig, at det overhovedet ikke gjorde ondt. Og det tror man jo ikke helt på, før man selv har prøvet det. Men det gør ikke ondt.

Under selve operationen skal man jo ligge mussestille og holde sin mund, og det er to ting, som måske er lidt svært for mig, men det måtte jeg jo så værsgo at gøre, og det gjorde jeg også. Men jeg havde sådan en tanke om, at bare jeg nu ikke nyser, eller bare min næse nu ikke klør. Men der var ikke noget af det der, det gik så fint, og man kommer ned og ligge på en sådan måde, at det giver lidt sig selv, at man ikke flytter på sig. Man ved godt, at det er noget alvorligt noget, man har gang i, og derfor så skal man ligge stille, og det lå ligesom i luften, så det gik helt fint, og jeg kunne godt ligge stille.

Man kan ikke sige, at der var noget ubehag under operationen og slet ikke smerte. Det gik stille og roligt for sig, og der løb noget vand eller væske ned over øjet, men man havde jo i god tid fået forklaret, hvad der skulle ske, og derfor var jo som forudsagt, og derfor synes jeg ikke, at man kan snakke om, at det var ubehageligt. Jeg synes, at det var som forventet.

Frihed

Det bedste ved at have fået øjnene behandlet er, at man ikke skal lede efter sine briller om natten, når man skal op. At man kan gå fra koldt til varmt uden, at de dugger. At man ikke skal være nervøs, når man er på ferie, over, at brillerne skal knække, at man skal komme til at sætte sig på dem og skal nøjes med reservebrillerne. At man kan gå i svømmehallen og genkende alle de mennesker, man møder, uden at skulle stikke næsen helt op i ansigtet på dem for at sige goddag. Der er rigtig mange fordele ved det, og den der frihed, at man ikke hele tiden skal have noget på. Den, synes jeg, er rar.

Jeg har faktisk ikke spekuleret så meget om omvæltningen for mig, og jeg har bare taget det så naturligt, som jeg kunne. Og det er bare blevet en naturlig del af min hverdag ikke at have briller, og det går jeg ikke og overvejer som sådan. Nu er det bare sådan, jeg er. Jeg har virkelig bare vænnet mig til det.

Nervøsitet før operationen

Jeg var nok en lille smule nervøs inden operationen, og det, tror jeg, er meget normalt, fordi når der er nogen, der skal rode ved ens syn, som man holder meget af, så er man jo nok lidt nervøs. Men så gav jeg mig til at tænke på alle de mange, mange mennesker, som har været igennem den operation. De har alle sammen været glade for det, og så tænkte jeg, at det bliver jeg også så, og det gjorde jeg så også.

Jeg var ikke mindre nervøs anden gang, for jeg synes ikke, at jeg har været rigtig nervøs. Jeg tror, at den nervøsitet, jeg havde, var inden. Der har man jo sådan nogle forudanelser, hvor man tænker, at noget kan gå galt på en eller anden måde. Men det skete jo overhovedet ikke. Så efter at jeg havde fået efterrationaliseret, så var det det samme for begge øjne. Jeg var ikke nervøs på noget tidspunkt. Operationen med de multifokale linser er jo ikke anderledes end den med de almindelige linser, der ikke gør en brillefri.

Synet før operationen

Mit syn inden operationen var faktisk ret dårligt. Det var så dårligt, at øjenlægen truede med at tage mit kørekort, så jeg blev jo noget forskrækket og var klar over, at der skulle gøres et eller andet. Derfor besluttede jeg mig så på stedet nærmest til at blive opereret, da han fortalte mig, at det var grå stær, og at der kunne gøres noget ved det. Mit syn var tåget, og jeg troede faktisk, at det var fordi, jeg havde fået nogle forkerte briller. Jeg måtte jo vælge at blive opereret, for der var ikke andet valg. Det stod ret slemt til.

Jeg havde det forbavsende godt efter operationen, og jeg fejlede ikke noget. Lige efter operationen var jeg en smule tummelumsk, men jeg var da i stand til at gå ned at trappen og ud til bilen, selvom jeg selvfølgelig ikke skulle køre den. Rent fysisk havde jeg det godt, altså der var ikke noget med, at jeg havde fået kvalme eller følte mig dårlig eller svimmel eller noget. Rent fysisk havde jeg det perfekt efter operationen, der var slet ingenting. Så det var gået godt, synes jeg.

Så efterhånden allerede næste dag var det meget bedre, og på tredjedagen kunne jeg både sy og strikke. Så jeg synes, at det gik ret hurtigt, og lidt over forventning. Til sidst blev det rigtig godt, men der gik nok et par måneder, før jeg vænnede mig til, hvad jeg havde fået lavet.

Min oplevelse med Øjenlægecenter Viborg

Jeg gik faktisk til optiker, fordi jeg troede, at det var mine briller, der var noget galt med. Men så sagde hun, at jeg skulle gå til øjenlæge, og hun sagde ikke, hvad der var i vejen. Man må sige, at det var et meget heldigt tilfælde, at jeg kom ind hos Øjenlægecenter Viborg, for jeg var nysgerrig på, hvad der var i vejen med mine øjne, og det fik jeg heldigvis hjælp til her.

I Øjenlægecenter Viborg har jeg i det hele taget fået en meget fin behandling, og folk har været så venlige og imødekommende. De har gjort alt det, de skulle på en professionel måde. Selvfølgelig kan der være lidt ventetid, men sådan er det jo, og jeg synes, at det hele har været så fint. Personalet var kompetente og imødekommende. De var venlige og smilende, og det var rart at være der. Øjenlægen var også en flink og rar mand, og han virkede kompetent og professionel. Man havde den der fornemmelse af, at han vidste, hvad han havde med at gøre. Og det er jo en rar fornemmelse, kan man sige. Jeg har følt mig pænt velinformeret inden operationen, og jeg har fået at vide nøjagtigt, hvad der skulle ske. Jeg vil gerne anbefale dem, for jeg har været meget godt tilfreds.