Hør om Per Mikaels oplevelser hos Øjenlægecenter Viborg:

Per Mikael, tidligere erhvervspilot

Opereret for grå stær med multifokale linser

“Jeg valgte de multifokale linser for at undgå at bruge briller til både at læse på kort afstand, på mellemafstand og for at se langt uden at skulle have flere briller til det eller briller med glidende overgang. Livskvaliteten i det kan du ikke gøre op i penge. “

Jeg har fået foretaget en grå stær operation, hvor jeg har fået taget linsen ud og sat nye i, fordi jeg i lang tid har gået og døjet med mit syn. Da jeg var inde til forundersøgelse, fandt vi ud af, at det var grå stær, jeg havde, og så havde de nogle forskellige valgmuligheder. Blandt andet at jeg kunne få sat nogle linser ind, så jeg var fri for at skulle gå med briller, og det er jo en fordel, når du både kan lide at stå på ski og i regnvejr, når man er ude at dyrke noget sport, at man ikke får regn på glassene.

 

En lettere hverdag og en bedre livskvalitet

Mit syn var meget dårligt, inden jeg blev opereret. Jeg havde svært ved at se ting skarpt og læse. Jeg havde svært ved at arbejde med computer, og jeg havde svært ved at se ting, og jeg kunne faktisk ikke læse noget som helst uden at skulle have meget kraftigt lys. Jeg blev meget hurtigt træt i hovedet. Efterhånden fik jeg problemer med at afstandsbedømme og lidt gener, når jeg kørte bil. Men det er jo en langsom, glidende overgang, og du lægger egentligt ikke mærke til det, og der går lang tid, før du egentligt erkender, at det er det.

Jeg blev opereret for at få en lettere hverdag og en bedre livskvalitet i bund og grund. For ellers ville jeg jo faktisk ikke kunne hverken læse eller køre bil på betryggende vis.

Det fantastiske ved at være blevet opereret i øjnene er, at man får et klart syn og nogle fine farvesanser. Når du er blevet opereret, kan du se alting, du kan læse, du kan se alt tydeligt. Du er heller ikke så træt i hovedet efter en dag, hvor du har læst, siddet med computer, set TV eller kørt bil. Du bliver ikke træt, som du gjorde før, når du hele tiden skulle anstrenge det andet øje.

Jeg valgte de multifokale linser for at undgå at bruge briller til både at læse på kort afstand, på mellemafstand og for at se langt uden at skulle have flere briller til det eller briller med glidende overgang. Livskvaliteten i det kan ikke gøres op i penge.

Selve operationen

Du kan overhovedet ikke mærke noget som helst under operationen. Da jeg blev opereret, var det fantastisk at ligge der og kunne se den forskel, der var i lyset, under operationen. Der er slet ingen smerte eller noget som helst. Jeg skulle møde i klinikken klokken otte og blev bedøvet i øjet, og så blev jeg opereret omkring tyve minutter i ni, og det tog de her 12-14 minutter, og så kom jeg ud. Da kan jeg pludselig se i det, jeg vil kalde rigtige farver, og det er jo lige efter operationen, hvor jeg egentligt ikke burde kunne bruge mit øje endnu. Det var en helt ny fagre verden.

Da jeg var blevet opereret, havde jeg det fantastisk. Da jeg blev opereret begge gange, først i højre øje og så i venstre, så gjorde jeg det, at jeg lægger mig i et mørkt rum og får sovet og hvilet øjet. Man kan godt mærke, at pupillen er udvidet. Et af de bedste råd, jeg kan give, er at sørge for at have et par gode solbriller med til at tage efter operationen, på hvis der er meget lys, for man bliver meget lysfølsom, når man kommer ud derfra. Allerede dagen efter havde jeg det egentligt fint og kunne se alting meget klarere og tydeligere. Ved mit højre øje, som jeg først blev opereret i, var der ingen problemer med i dagene efter. Med det venstre øje gik der lige et par dage mere, inden det var helt fint.

Jeg var nervøs inden operationen, men anden gang var det intet problem, for jeg vidste, hvordan maskinen lyder derinde, og at der slet ikke var noget at komme efter. Det er rent mentalt, at man er nervøs. Det er jo ikke fordi, at det gør ondt eller noget som helst. Der er i bund og grund intet at være bange for.

 

Professionelt personale

Øjenlægecenter Viborg er et dejligt miljø, med et professionelt personale, der er klar til at svare på ens spørgsmål. Det var naturligt for mig at vælge klinikken, fordi min kone var blevet opereret der. Jeg fortæller vidt og bredt om den operation, jeg er gået igennem, til venner og bekendte, som har problemer med deres syn, og jeg kan kun på det varmeste anbefale Øjenlægecenter Viborg.

Personalet var meget professionelt og behageligt. Meget velforberedt og imødekommende. De har tid til at svare på det, hvis man har noget at spørge om. Øjenlægen var rolig og professionel og havde virkelig en viden om sit felt. Den måde, det blev taklet på inde i klinikken, var meget fornem. Den måde, de informerer på og fortæller om det, var meget dybdegående i forhold til, hvad der egentligt skulle ske og hvordan, og hvad de forskellige linser kunne gøre for en. De fortalte mig de ting, jeg havde brug for at vide før operationen, under og efter. Jeg har i allerhøjeste grad følt mig velinformeret.