Alderssyn

Presbyopi kaldes i daglig tale for alderssyn eller gammelmandssyn. Disse betegnelser dækker over aldersrelaterede synsforandringer, der forårsages af, at øjets linse bliver stivere med årene. Linsens forringede fleksibilitet nedsætter øjets evne til at stille skarpt på forskellige afstande. Ordet presbyopi kommer fra græsk og betyder ’gammelmandssyn’, og som navnet indikerer, er denne udvikling af synet er en naturlig konsekvens af at blive ældre. Alderssyn er ikke en øjensygdom men forandringer af synet, der forekommer hos de fleste personer over 40 år. Øjets linse mister med tiden den elasticitet, der er nødvendig for, at øjet kan skifte fokus fra fjern til nær (akkommodation). Stivheden af linsen medfører udfordringer med at se skarpt på korte afstande, og presbyopi kaldes derfor også aldersbetinget langsynethed.

Hvorfor opstår alderssyn?

Alderssyn opstår med alderen og opleves ofte første gang omkring 40-års alderen. Disse aldersrelaterede synsforandringer opstår, uanset om man tidligere har haft synsfejl eller ej. Det rammer alle personer, uanset om man er nærsynet, langsynet eller har et almindeligt godt syn. Synsforandringerne opstår, da øjets linse gradvist ændrer sig og bliver mindre fleksibel. Stivheden af linsen gør, at den ikke kan ændre krumning og dermed skifte fokus fra fjerne afstande og se skarpt på nære afstande.

Øjets linse har tre funktioner. Linsen skal for det første være gennemsigtig, så lyset frit kan passere til nethinden. For det andet skal linsen være en samlelinse, så billedet kan fokuseres på nethinden. For det tredje skal linsen fokusere på forskellige afstande, og dette kaldes akkommodation. Når øjet påvirkes af alderssyn, er det denne funktion, som forringes.

Figur 1: Akkommodation © Øjenlægecenter Viborg

Et ungt og normalt øje kan stille skarpt på forskellige afstande. Lysets stråler brydes af linsen og bliver sendt videre til nethinden bagerst i øjet (se figur 1). Her omdannes lyset til de elektriske impulser, som hjernen modtager igennem synsnerven og forvandler til de billeder, vi oplever igennem synet. Når øjet skal fokusere på nære afstande, har det behov for at samle lyset endnu mere, og her er linsen uundværlig. Linsens form er fleksibel og kan påvirkes igennem en ringmuskel (ciliærmusklen), der er en del af strålelegemet. Strålelegemet og linsen er forbundet med linsetråde (zonulatråde), og linsens form er afhængig af, hvor meget trådene trækker i linsen. Når musklen strammes, og linsetrådene er afslappede, bliver linsen mere rund og kan derfor bøje lysets stråler mere. Denne elasticitet og tilpasning gør, at øjet kan fokusere og se på nære afstande. Det er denne elasticitet, man mister ved alderssyn. Linsen bliver mere stiv med tiden, og den formindskede fleksibilitet gør, at øjet ikke kan se skarpt på nære afstande, som eksempelvis er nødvendig ved læsning i en bog. Linsens form er afgørende for at fokusere og skifte fokus, og uden elasticiteten kan linsen ikke selv akkommodere. Ved alderssyn stivner linsen i sin flade form og mister evnen til at bøje lyset og tilpasse sig til nære afstande som beskrevet ovenfor. Når linsen er stivnet, begynder den at blive uklar. Dette kaldes grå stær, og du kan læse meget mere om denne øjensygdom her. Presbyopi må ikke forveksles med hypermetropi, som er den type langsynethed, der allerede kan opstå hos børn eller tidligt i livet.

Hvad er symptomerne på alderssyn?

Når man oplever symptomer på presbyopi, vil man få svært ved at se og læse på korte afstande. Alderssyn medfører fokuseringsproblemer og giver et sløret syn ved nærarbejde såsom ved brug af mobiltelefon, computer, tablet eller læsestof i bøger og aviser. Alderssyn kan opdages ved, at personer med symptomer holder telefon eller lignende ud i strakt arm for at kunne fokusere på skærmen.

Presbyopi, eller alderssyn, forekommer, selvom man ikke tidligere har haft synsfejl og problemer med at fokusere på forskellige afstande. Øjets evne til at skifte fokus vil aftage omkring 40-års alderen, og oftest vil funktionen være forsvundet ved 60-års alderen. Uden linsens naturlige akkommodation bliver det sværere at se på nær afstand. Symptomerne på gammelmandssyn er derfor forbundet med udfordringer ved at læse bøger, aviser eller at se tekst på en telefon eller lignende.

Typisk vil en person i denne situation søge briller eller læsebriller for at se skarpt igen, og derfor opdages og diagnosticeres alderssyn ofte af en optiker.

Hvordan behandles alderssyn?

Alderssyn kan behandles med briller, kontaktlinser eller operation. Der findes ingen medicin eller nogen form for træning af øjet, der kan nedsætte effekten eller stoppe udviklingen af alderssyn.

Når alderssyn skal behandles, er det typiske valg læsebriller. Den korrektion, som et øje uden alderssyn kan foretage, kan en læsebrille bidrage med. Personer med alderssyn bærer derfor læsebriller i situationer, hvor det er nødvendigt at stille skarpt på kort afstand. Ved at måle læseafstanden og sammenholde den med evnen til at stille skarpt (akkommodationsevnen) kan man tilpasse en brille som enten læsebrille eller flerstyrkebrille. For at kunne læse med en flerstyrkebrille kræver det, at man løfter hovedet for at ramme det speciallavede læsefelt i brillen.

De rette kontaktlinser kan give den samme korrektion som læsebriller og flerstyrkebriller, og det er en smagssag, om man ønsker at bære kontaktlinser eller briller. Kontaktlinsetilpasning mod alderssyn retter sig enten mod flerstyrkekontaktlinser (multifokale kontaktlinser) eller monovision. Multifokale kontaktlinser kan give mulighed for at se godt på både kort, mellem og lang afstand. Ved monovision tilpasses to forskellige styrker mellem de to øjne, så det ene øje ser på lang afstand og det andet på nær. Typisk bruges det dominante øje til afstandssyn. Dette kræver en tilvænningsperiode, hvor hjernen lærer at skifte automatisk mellem de to øjne, afhængig af hvad man kigger på. Denne metode kan påvirke øjets naturlige binokulære syn, hvor begge øjne bruges parallelt til synsopgaver.

Generelt gælder det, at jo ældre man er, jo stærkere skal læsebrillen, flerstyrkebrillen eller kontaktlinserne være. Livet uden briller og kontaktlinser er i stigende grad populært, og flere personer ønsker at blive brillefri. Hvis man lider af grå stær og skal have udskiftet øjets naturlige linse, kan man med multifokale linser sørge for at korrigere alderssyn. Denne linsetype kan skræddersyes til patientens behov og gøre, at patienten kan stille skarpt på både kort, mellem og lang afstand. Multifokale linser må ikke forveksles med multifokale kontaktlinser, der skal udskiftes jævnligt. Ved en operation kan øjets naturlige linse fjernes og erstattes med en multifokal linse, der kan tilpasses dine behov. Linsen kompenserer for øjets manglende naturlige evne til at skifte fokus fra fjern til nær. Den multifokale linse kan samtidigt både fjerne eventuel grå stær, korrigere alderssyn og synsfejl og gøre dig brillefri. Da grå stær er en uklarhed i øjets linse, vil en udskiftning af den naturlige linse også forhindre forekomsten af grå stær fremadrettet.

Spørgsmål om alderssyn

Kan man selv gøre noget for at forbedre alderssyn?

Hvis man lider af gammelmandssyn, kan man vælge at bruge læsebriller, kontaktlinser eller en kombination af de to, og man kan vælge at blive opereret for at korrigere alderssyn og undgå briller og kontaktlinser.

Alderssyn er en naturlig følge af at blive ældre, og der er ingen anden metode til at bremse eller stoppe udviklingen af alderssyn.

Kan alderssyn blive helbredt?

Den akkommodation, som et ungt og normalt øje kan udføre, kan ikke længere ske ved alderssyn. Som nævnt kan alderssyn afhjælpes med kontaktlinser eller briller, men for at undgå både alderssyn, briller og kontaktlinser, er operation en løsning. Når den naturlige linse i øjet erstattes med en kunstig flerstyrkelinse (multifokal linse), kan denne korrigere for alderssyn og bygningsfejl, og dermed gøre det muligt at se godt på alle afstande.

Hvordan foregår forløbet?

Kontakt Øjenlægecenter Viborg hvis du ønsker at få foretaget en operation, der korrigerer alderssyn og synsfejl og samtidigt gør dig brillefri og fjerner eventuel grå stær. Vi er eksperter i linseudskiftning, og vores øjenlæge er særligt specialiseret i denne øjenoperation.

Et sådan forløb vil begynde med en forundersøgelse, hvor dine øjne grundigt undersøges. Vi lytter til dine behov og forklarer mulighederne for dig og dit syn. Sammen kan vi finde netop den løsning, der passer til dig. Selve operationen tager omkring 15 minutter og foregår på et øje ad gangen. De to operationer ligger typisk med 14 dages mellemrum, så du hele tiden har et fungerende syn og tid til tilvænning af dine nye linser. Læs mere om operationen her.

Ønsker du at få briller eller kontaktlinser, kan du henvende dig til en optiker og blive målt op.

Læs flere artikler om øjensygdomme og behandlinger

Bliv brillefri

Linsetyper

Grøn stær